KATALYST

Linn heeft een nieuwe generatie Klimax DS gepresenteerd met een sterk verbeterde techniek voor de conversie van het digitale signaal naar analoog. Katalyst DAC Architecture, zo heet die techniek. Met deze en andere substantiële verbeteringen is de DS/3 niet zomaar een beetje beter dan de DS/2. Nee, de DS/3 is bijna schokkend veel beter. Volgens een recensent van het Britse blad Hifi+ hebben degenen die de DS of DS/2 in huis hebben aan een paar noten genoeg om te beslissen: die moet ik hebben. En voor die mensen is er heel goed nieuws.

Vooraanzicht LINN Katalyst

Alles op z’n kop

In 2007 lanceerde Linn de Klimax DS. Het was de allereerste digitale streamer die echt volwaardig, volwassen geluid leverde. Deze eerste Klimax DS evolueerde tot de fantastische DS/2 die we kennen en die tot het allerbeste behoort wat er op dit terrein beschikbaar is. En toch zet Linn nu met de DS/3 alles op z’n kop met een echter, dieper en aangrijpender geluid dan je voor mogelijk hield.
Katalyst verbetert alle elementen die een rol spelen bij de omzetting van het digitale naar het analoge signaal. Tot de andere grote verbeteringen die de Klimax DS/3 biedt, behoort de nieuwe output driver met een extreem lage vervorming die nog meer reductie van ruis oplevert en kwaliteitsbehoud garandeert. De nieuwe autonome voeding voorkomt daarnaast interferentie en vervorming.

Grafiek Katalyst

Back to the future

De gloednieuwe Klimax DS (€19.150) en de Klimax DSM (€ 22.900) zijn beschikbaar in een zwarte en een zilveren uitvoering. Maar er is geweldig nieuws voor degenen die al een Klimax DS of een Klimax DSM (eerste en tweede generatie) bezitten. Zij profiteren namelijk van de grootste performance upgrade die Linn ooit aanbood.
Die upgrade is mogelijk omdat het ‘interieur’ van de nieuwe Linn Klimax DS/DSM past in het ‘exterieur’ van alle voorgaande modellen van de DS/DSM. De behuizing met gescheiden kamers voor analoog, digitaal, logic en power geldt nog steeds als de beste keuze. Dus waarom zou je dat dan wijzigen?
De upgrade van de Klimax DS kost €4.660 en voor de upgrade van de DSM betaal je (€5.090). Met die investering heb je een digitale streamer die wederom z’n tijd ver vooruit is. Jouw DS/DSM is niet zomaar weer zo goed als nieuw, maar hij is nieuwer dan hij ooit was. Dat is echt back to the future. En trouwens: het ‘oude’ binnenwerk van je DS of DSM kun je ook nog door Linn laten verpakken in een ander kastje en gewoon blijven gebruiken in een andere ruimte of je kan er iemand anders dolgelukkig mee maken.

De upgrade is alleen te verkrijgen via een select aantal Linn-dealers. Uiteraard behoort Concerto Audio daartoe.

Lees de recensies

Alan Sircom in Hifi+: ‘I’ve not heard every single digital device, but I’ve heard a lot of them, and Klimax DS/3 is the best of the ones I’ve heard, or at least the best I’ve heard that don’t cost as much as a decent luxury car. And even at the superlofty end of high-end digital, the Klimax DS/3 stands with the best of them, and even shows a clean pair of heels to some of audio’s upper echelon with ease. It might even be the best of all of them, and therefore comes profoundly recommended.’ Lees de hele recensie >>

Bernd Theiss en Lothar Brandt in Digitalquellen: ‘Linn stellt mit diesem Streamer die womöglich beste Digitalquelle der Welt vor.’ Lees de hele recensie >>