LINN LP12 – THE LEGEND

Een LP12 koop je voor het leven. Op het basismodel, de Majik, klinkt vinyl al vele malen beter dan menig audioliefhebber ooit voor mogelijk hield. En dat is nog maar het begin. Stap voor stap kun je jouw LP12 opwaarderen totdat je zelf het ultieme Linn-vlaggenschip hebt gebouwd.

We laten je graag het resultaat van elke kwaliteitsstap ervaren in een luistersessie. Maakt dat echt verschil, het upgraden van de voeding? Let’s hear it. Of het opwaarderen van de Linn Krane arm naar de Linn Akito, ga je dat horen? We laten het je graag ervaren.

Het begint bij de bron

Informatie die verloren gaat bij de bron krijg je nooit meer terug. Hoe goed de rest van de keten ook is, je krijgt dat wat verloren is er niet meer mee terug. Daarom is het van essentieel belang dat de bron zo goed mogelijk is. Bij Concerto Audio hebben we ervoor gekozen om alleen Linn als bron te gebruiken.

Waarom? Omdat Linn het maximale haalt uit muziek.

Legendarisch

De LP12 mogen we gerust een legendarische platenspeler noemen. En misschien is dat nog wel een understatement. Want die LP12, die de geschiedenis van Linn inluidde, geldt wereldwijd al decennnia lang als de gouden standaard onder de platenspelers. Dik veertig jaar nadat Linn-oprichter Ivor Tiefenbrun in 1972 het allereerste exemplaar afleverde aan zijn allereerste  klant, staat de LP12 nog steeds stijf bovenaan het verlanglijstje van menig audioliefhebber. Visie en precisie maakten de LP12 tot het langst lopende hifi-product ter wereld.

LP12-configuraties

Model Voeding Subchassis Arm Element
Majik Majik (intern) Majik Linn Krane Adikt MM
Selekt Lingo (extern) Kore Linn Arko Kendo MC
Klimax Radikal (extern) Keel Linn Ekos SE Urika II MC

De zuivere bron

Tiefenbrun was begin jaren zeventig een roepende in de woestijn. Audiofielen waren er unaniem van overtuigd dat het verschil in geluidskwaliteit ontstond in de versterker en de speakers. Op welke platenspeler je jouw muziek afspeelde, dat donderde niet.
Maar Tiefenbrun wist wel beter. Geluidsinformatie die bij de bron verloren gaat, hoor je ook uit de allerbeste speakers nooit meer terug. En geluid dat in de bron wordt verstoord of vervormd, valt onmogelijk nog te corrigeren. Oftewel: garbage in, garbage out.
De LP12 haalde meer informatie uit het vinyl dan enige platenspeler ooit tevoren. Het zo kenmerkende zwevende subchassis bedacht Tiefenbrun nadat hij had ontdekt dat zijn LP12 aanzienlijk beter klonk wanneer deze in een andere ruimte stond dan de speakers. Met die zwevende ophanging voorkwam hij dat de naald z’n omgevingsgeluid oppikt en weer doorgeeft aan versterker en speakers.

Advertentie LP12 van 1973

Trouw aan de missie

Met z’n aandacht voor de schijnbaar onbenulligste details en met z’n compromisloze kwaliteitseisen heeft Linn de harten en hoofden van audio-liefhebbers veroverd. De LP12 heeft in de loop der jaren heel wat modificaties ondergaan, maar in essentie is het nog steeds dezelfde platenspeler die dik veertig jaar geleden menigeen de oren opende.